BAŞARILI BİR MÜLAKAT İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
BAŞARILI BİR MÜLAKAT İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Mülakat sırasında CV’nizi inceleyerek sizin hakkınızda zaten olumlu izlenimleri olan biriyle iletişime geçeceksiniz. Öncelikle rahat olmasınız. Rahat görünmeniz özgüveninizin yüksek olduğunun bir işaretidir. Özgüven bir iş görüşmesinin başarılı sonuçlanması için büyük bir artı puandır. Çünkü özgüveni yüksek bir aday bilgi birikiminden, başarısından, yeteneklerinden ve karakterinden endişe duymuyor demektir. Özgüveninizi yüksek tutmadığınız görüşmelerde, var olan niteliklerinizden dahi yoksun görünebilirsiniz.
İş görüşmeleri sırasında kendinizi doğru ifade etmelisiniz. Olmayan yeteneklerinizden bahsederek işvereni etkilemeye çalışmayın. Mülakat esnasında tutarsız cevaplar vermenize sebep olabilecek olan bu duruma, bırakın mülakat sürecini, sosyal hayatınızda bile dâhil olmamalısınız. Zaten inanıp işe alsalar dahi bu durum zaman içerisinde fark edilecektir. Hepsinden öte, kendi yeteneklerinizi keşfedip, onlar üzerinde yoğunlaşmanız size iş hayatınızda huzurlu bir alan bırakacaktır. Kendinizi, kariyer hedefinizi ve işten beklentilerinizi net şekilde ifade edin. Ek olarak, söylediklerinizin doğru olmasının yanında söyleme şeklinizin de doğru olması gerekiyor. Mülakat sırasında söylediklerinizin anlaşılır olmasına, size sorulan sorunun dışına taşmayan cevaplar vermeye, doğru kelimeleri bulmaya ve ses tonunuzun profesyonel olmasına özen göstermelisiniz.
İlk izlenim için kıyafetiniz de son derece belirleyici bir etkendir. Prezantabl olmalısınız. Ne giyerseniz giyin, mutlaka temiz olmalısınız. Kötü kokmamaya özen gösterin. Dağınık görünmeyin. Düzenli bir giyim kuşam, nasıl çalışacağınız hakkında işverene mesaj verir. Giyim tarzınız ruh halinizi, statünüzü, zevklerinizi ve kültürel alt yapınızı ortaya koyar. En önemlisi işi ne kadar önemsediğinizi bile ilk bakışta kıyafetiniz ile gösterebilirsiniz. İşverene “Ben bu işi layığıyla yerine getirebilirim.” diyebilmenin en kolay yolu kıyafettir. Kıyafetinizi destekleyecek olan en önemli adım ise tokalaşmadır. Size uzatılan eli çekingen bir tavırla değil, kendinizden emin bir şekilde karşılayın. Görüşme boyunca da bu tavrınızdan ödün vermeyin. Çekingen cümlelerden, kambur oturmaktan kaçının. Kendinizi sürekli olarak yoklayın ki görünüşüz kendinden emin tavrınızdan ödün vermesin. Göz temasından kaçınmayın ki işveren, karşısındaki kişinin iletişim kurmaktan sakınmayan, güçlü bir aday olduğunu sezebilsin.
Profesyonel bir görünüm vermek istiyorsanız, günlük hayatın içinden gelen “eee… , hmm…” gibi seslerden uzaklaşmalısınız. Argo kelimeler kullanmamanız ve küfretmemeniz gerektiğiyle ilgili bir şeyler söylememe gerek yoktur diye düşünüyorum! Karşınızdaki kişinin sözünü kesmeden soracağı sorunun bitmesini beklemelisiniz. Sorunun ne olduğunu anlasanız bile yaptığınız şey saygısızlık olacaktır ve iş görüşmelerinde saygısızlığa yer yoktur. Kaba davranmayın, son derece nazik olun. Bu tür davranışlar karakteriniz hakkında mesajlar verir. Çalışma hayatının da aktif bir sosyal çevresi vardır ve bu çevreye uyum sağlayabilmeniz gerekir.
Önerebileceğim önemli noktalardan biri mülakat öncesi hazırlığınız ile alakalı. Çalışmak istediğiniz kurumda çalışmanın size ne kazandıracağı konusunda bilinçli olmalısınız. Bu sizin kararlı görünmenizi sağlayacaktır. Görüşmeye gideceğiniz firmanın geçmişini, ne iş yaptığını, başarılarını, projelerini kısaca bilecek kadar bir araştırma yapın. Bu tür bilgiler mülakat sırasında bu firmayı neden tercih ettiğinizi anlatırken çok faydalı olacaktır. Ayrıca o firmaya yönelik, özel bilgilerden söz etmeniz o pozisyona olan hevesinizi işverene rahatlıkla sunacaktır. Hatta eğer kiminle görüşeceğinizi biliyorsanız, o personelin de kariyer geçmişi hakkında bilgi sahibi olmanız, mülakat sırasında ara ara bunlardan bahsetmeniz, işi ne kadar istediğinizi göstereceği gibi mülakata giren personele de kendini özel hissettirecektir.
Uzun yıllar burada çalışmak ve bu iş yerine katmak istediğiniz birçok şey olduğunu belli etmelisiniz. Çünkü hiçbir kurum emek verip yetiştirdiği personelini kısa süre sonra kaybetmek istemez. Eğer kurumla alakalı küçük sorunlarınız varsa aşabileceğinizden bahsetmelisiniz. Mesela lokasyonla alakalı bir sorunsa, hemen taşınabileceğinizden, seyahat engelinizin olmadığından bahsedebilirsiniz. Sorun çözme odaklı bir görüşme olması için elinizden geleni yapmalısınız. Böylece işveren çalışma hayatınızda da problem çözme yeteneğinizin olduğunun bilincinde olacaktır. Bunu desteklemek için zor şartlar altında çalışıp üstesinden geldiğiniz deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz. Ancak son ayrıldığınız iş yerinizden bahsederken çok kötü cümleler sarf etmeyin. Ayrılma sebebinizi kısaca açıklamanız yeterli olacaktır. Ayrıldığınız işletme ne kadar kötü olursa olsun, mülakat sırasında bunlardan söz etmeniz olumsuz bir izlenim vermenize sebep olur.
Maaşınız ve diğer haklarınız konusunda mülakat sonunda zaten bilgi verecekler. Bunu konuşmak için sakın acele etmeyin. Bu sizin işten beklentilerinizde önceliğinizin maddiyat üzerine olduğunu gösterir ki bu pozitif bir mesaj vermeyecektir. Ücret beklentiniz sorulduğunda, benzer pozisyonlarda başka şirketlerde çalışanların aşağı yukarı ne kadar kazandığını bilirseniz çok zorlanmadan bir cevap verebilirsiniz. Pazarlık yapmamaya çalışın. Öngördükleri ücret aralığını sizinle paylaştıklarında değerlendirin ve kalitenizin altındaki maaşı kabul etmeyin. Bu sizin için olumsuz bir sonuç olacağı gibi sektörde aktif olarak çalışan ve iş arayışında olan meslektaşlarınız için de kötü olacaktır. Mesleğinizin pazardaki değerini düşürmeyin. Çünkü işverenler düşük maaşla çalışan bir meslek grubu olduğunu fark ettiğinde, bu mesleğin niteliğine bakmaksızın “Zaten biri kabul etmese, diğeri mutlaka kabul edecektir.” anlayışına kapılabiliyor.
Sormak istediğiniz bir soru olup olmadığı sorulduğunda “Hayır” cevabını vermemek için önceden hazırladığınız bir sorunuz olsun. Bu cevap, çalışmak istediğiniz kurum ve pozisyon hakkında meraksız olduğunuzu göstermekle birlikte kurumla alakalı daha fazla bilgi edinmenize de engel olacaktır.
Sonuç olarak şunu belirmek zorundayım ki, iş arıyorsunuz diye başvurduğunuz tüm pozisyonlar sizin için uygun olacak diye bir kaide yok. Mülakat sırasında sadece siz değerlendirilmiyorsunuz, aynı zamanda siz de bu işletmenin sizin beklentilerinize uyup uymadığını değerlendiriyorsunuz. İçinize sinmeyebilir. Böyle durumlarda mülakat sonunda görüştüğünüz pozisyonun sizin için uygun olmadığını açıklayın ki sonuç açıklanana kadar geçen süre, ne sizin ne de işverenin zamanından çalsın. Bir vizyonunuz olsun. Kendinizi ve beklentilerinizi lütfen ciddiye alın. Böylece huzurla çalışabileceğiniz işi bulmanız için ömrünüzden gidecek zamanı azaltmış olacaksınız. Mutlu ve başarılı bir kariyer yolunuz olsun dilerim…