CV NASIL HAZIRLANIR ?

CV
0

CV NASIL HAZIRLANIR ?

İşe alım sürecini başlangıcı olan CV veya özgeçmiş hazırlama konusunda yeterince bilgi sahibi olmayan bireyler, mesleği ile alakalı yeterince bilgi sahibi olsa dahi maalesef fark edilemiyor. Bu sebeple biz Üçüncü Binyıl Eğitim Kurumu olarak, sektöre hazırladığımız mühendis ve mimar arkadaşlarımızın donanımlarını en güçlü hale getirmekle yetinmeyerek, işe girme süreçlerinde de kendilerine öncülük ediyoruz. Burada, size iyi bir özgeçmiş hazırlamanın ayrıntılarından bahsedeceğim.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki özgeçmişiniz işe girmek istediğiniz kuruma verebileceğiniz her yeteneğinizden bahsetmeli. Tüm yapabileceklerinizi gerçekten ortaya koymalısınız. Bunu anlaşılır ve düzenli bir CV ile başarabilirsiniz. Ancak kendinizden daha fazla bahsetmek için çok uzun bir CV hazırlamanız faydalı bir yol değil. CV’niz en fazla 2 sayfa olmalıdır ki asıl vermek istediğiniz bilgiler ayrıntılar içerisinde kaybolup gitmesin.  Kullandığınız dilin sade olmasına ve mümkün olduğunca yazım hatası yapmamaya lütfen dikkat edin. Önemsenmeyen bu ayrıntı, sizi hatırı sayılır sayıda kişinin önüne geçirecek ve daha profesyonel görünmenizi sağlayacaktır.

 

İlk bakışta göze çarpan başka bir ayrıntı ise CV’nize ekleyeceğiniz fotoğrafınızdır. Kesinlikle sosyal medyada paylaştığınız o fotoğraflardan biri olmamalı, boydan veya fark edilir düzeyde filtrelenmiş olmamalıdır. Resmi olmasına ve sizi en iyi temsil eden fotoğraf olmasına özen göstermenizi tavsiye ederim. Karşıdan çekilmiş, yüzünüzü net gösteren bir fotoğraf seçin. Unutulmamalıdır ki bireylerin kişisel kimliklerinin başında yüzleri gelir. Fotoğrafta üzerinizde bulunan kıyafetler de önemlidir. Takım elbise olmak zorunda değil tabi ki ama günlük ve spor görünmekten çok prezantabl görünmeyi tercih ederseniz, bu sizin için büyük bir artı olacaktır.

 

Ön yazı, bir CV’nin sıkça atlanan önemli bir parçasıdır. Güncel CV’nize başvurduğunuz tüm pozisyonlar için ayrı bir ön yazı hazırlamalısınız. Firmayı seçme sebebinizi, neden bu işi yapmak istediğinizi, bu işi yapabilmek için geçtiğiniz yolu birkaç cümleyle açıklamanız o ilana gösterdiğiniz özeni de gözler önüne serecektir. Firmalar da gelişigüzel yapılan başvurulardan çok, hangi pozisyona neden başvurduğunu bilen ve bunu açıklayabilen adaylara öncelik göstereceklerdir.

 

       Kişisel bilgilerinizi ve iletişim bilgilerinizi doğru ve eksiksiz olarak, ayrı bölümlerde açıklamayı unutmayın. Kişisel bilgilerinizde adınız, soyadınız, doğum tarihiniz, cinsiyetiniz, askerlik durumunuz, medeni durumunuz, varsa ehliyetinizin sınıfı, sigara kullanıp kullanmadığınız, varsa kalıtsal hastalığınız; iletişim bilgilerinde ise yaşadığınız il, telefon numaranız, mail adresiniz ve varsa web sayfanız mutlaka yer almalıdır. Mail adresinizi ad-soyad olacak şekilde kullanmanız faydalı olacaktır. Eğer işinizi sosyal medya üzerinden yürütüyorsanız bu bilgiye yer vermeyi de ihmal etmeyin. Ancak aksi durumda sosyal medya hesaplarınıza özgeçmişinizde yer vermeniz amatör bir izlenim verecektir.

 

Eğitim bilgilerinizi eklemek üzere ayrı bir bölüm oluşturmalısınız. Bu bölümde bir süreç portfolyosu oluşturacaksınız. CV’nizin incelenmesinde kendinizi geliştirme sürecinizi sunacaksınız. Özenli olmalısınız. Burada yer vereceğiniz eğitim bilgileri sıralaması üniversite, lise şeklinde olmalıdır. İlkokul ve ortaokul bilgilerinize yer vermenize gerek olmadığı için özgeçmişinizi uzatmamanız adına paylaşmanızı tavsiye etmem. Eğer özel sektör içerisinde bir kariyer hedefliyorsanız CV’nize ALES ve KPSS puanlarınızı eklemeyin. Akademik bir kariyer veya devlet memurluğu hedeflediğiniz izlenimi yaratırsınız. Böyle bir durumda, özel şirketler sizi işe alırlarsa atanma durumunuzda onları yarı yolda bırakabileceğinizi düşünürler. Eğitim Bilgileri bölümünü güçlendirmek için alt başlıklar olarak katıldığınız projeleri, sahip olduğunuz sertifika bilgilerini ve yabancı dil düzeyinizi ekleyebilirsiniz. Yahut bu başlıkları ayrı ana başlıklar olarak da belirtebilirsiniz.

 

Bulunduğunuz projeleri tek maddede tek seferde sıralamak yerine her birini ayrı ayrı açıklayarak ilerlemenizi tavsiye ederim. Projenin ismini, ne zaman gerçekleştiğini, ne kadar sürdüğünü, neresinde yer aldığınızı ve size kattıklarını anlaşılır bir dille ifade etmelisiniz. Projenin tanıtımına dair bir video veya bir link varsa mutlaka paylaşmalısınız. Eğer yoksa bir tanıtım videosu oluşturabilirsiniz. Üçüncü Binyıl’da eğitim alırken katıldığınız tüm uygulamalı çalışmaları açıklamanız, bilgi birikiminizi çalışmak istediğiniz kuruma iletebilmeniz açısından son derece önemlidir. Şunu unutmamalısınız ki, kurumumuz sizlere herhangi bir kurumdan alabileceğiniz eğitimlerle karşılaştırılamayacak düzeyde bir donanım kazandırır ve bu donanıma referans olur. İçinde yer aldığınız uygulamalar piyasanın içinden olacağından, bunları yapabiliyor oluşunuz kıymetli bir değerdir. Sahip olduğunuz bu güçten bahsetmekten geri durmayın. Bu projeler sizleri bir yeni mezun birikiminden, deneyimli bir personel uzmanlığına taşır. Sektördeki kalitemizin bilincinde olan firmaların bu donanımı önemsediğini hatırınızda bulundurmanızı tavsiye ederim.

 

Sertifika bilgilerinizi gerekli başlık altında toplamalısınız. Projelerde olduğu gibi sertifikalarda da ayrı ayrı bilgi vermelisiniz. Süre ve tarih belirtmeli, belgeyi aldığınız kurumu mutlaka yazmalısınız. Üçüncü Binyıl Eğitim Kurumu’ndan aldığınız sertifikaların bir uzmanlık belgesi olduğunu unutmayın. Teorik bilginin ötesindesiniz. Bir programı sadece bilen değil, aktif şekilde kullanabilen uzman bir personel arayışında olan firmalar için deneyimli olan adaylardan daha niteliklisiniz. Şunun bilincinde olmalısınız ki, bir programı çalışma hayatında öğrenen bireyler o programın sadece tek yönünü aktif şekilde kullanabilirler. Üçüncü Binyıl’dan bir program sertifikası alan kursiyerler o programı her yönüyle deneyimlemiş birer uzman olurlar. Uzman bir kullanıcı olduğunuzu CV’nize mutlaka yazın. Kendinizin farkında olarak oluşturduğunuz özgeçmişler kesinlikle daha nitelikli olacaktır.

 

Yabancı dil bilgisi çağımızın getirdiği en önemli sorumluluklardan biridir. İletişimin son derece önem kazandığı bu son dönemde, ne kadar büyük bir kitleye ulaşabileceğinizi belirleyen temel etkenlerden biri yabancı dildir. Büyük şirketler, kendilerini pek çok ülkede temsil edebilecek personel arayışındalar. Bu nedenle, bu bölümde genel bir bilgi vermek yerine daha özel bilgiler vermeyi tercih etmenizi tavsiye ederim. Daha anlaşılır olması açısından bildiğiniz tüm yabancı dilleri ayrı ayrı okuma, konuşma ve yazma bazında ele alarak her birini başlangıç, orta veya ileri düzey olarak belirtmelisiniz. B1, B2 gibi İngilizce seviyeleri herkes tarafından anlaşılmayabilir. Tercih etmemenizi öneriyorum. Tüm bunlara ek olarak İngilizce eğitiminizi nereden aldığınızı da mutlaka belirtmelisiniz. Üçüncü Binyıl olarak mühendis ve mimar arkadaşlarımızı sektöre daha hazır hale getirmek adına, İnteraktif İngilizce ve Mesleki İngilizce derslerinin yanında; kursiyerlerimizin TOEFL, IELTS ve YDS gibi sınavlara hazırlanması için de dersler veriyoruz. Güçlü bir İngilizce bilgisinin öneminin bilincinde olduğunuzu varsayarak özgeçmişinizde önemli olan başka bir noktaya değinmeye geçiyorum.

 

İş deneyimlerinizi ayrı bir ana başlık altında toplamalısınız. İçeriği farklı olabileceğinden, her iş deneyimiz için görev tanımlarınızı maddeler halinde yazmanız ve 3.tekil şahıs kullanmanız bütünlük ve profesyonel bir görünüm sağlayacaktır. Burada çok fazla detay vermeden ilerlemelisiniz.  Örneğin mühendis olarak çalışmış olan bir aday, görev tanımına;

“ -Cihazların kurulumunun, bakımının ve onarımının yapılması,

-Birimlere web alanının sağlanması,

-Merkezi sistemin güvenliğinin sağlanması…” şeklinde bir açıklama yazabilir. Özellikle yansıtacağınız bir başarınız varsa bu bölüme eklemenizi tavsiye ederim. Kısa süreli deneyimleriniz var ise işten ayrılma sebebinizi yine bu bölüme eklemeniz olumsuz bir izlenim bırakmanızın önüne geçecektir. Bu bölüme bir alt başlık olarak staj deneyimlerinizi de aynı düzende eklemeyi lütfen unutmayın. Özellikle okulunuzun yönlendirmediği, sizin kendi imkânlarınızla bulduğunuz staj deneyimleri varsa, bu durumu mutlaka belirtin. İşe olan hevesinizi ve bunun için gösterdiğiniz çabayı bu şekilde gözler önüne serebilirsiniz.

 

İş tecrübelerinizi yansıttığınız bölüm işe alım sürecinizde elbette son derece belirleyicidir. Ancak Kariyernet’in Temmuz Ayı İstihdam Endeksi’ne göre, tecrübesiz aday talebi geçen yıla göre %87,4 artış göstermiştir. Yani zaman geçtikçe firmalar adayın yalnızca çalışma hayatı süresi üzerinden değerlendirilmesinin bir hata olduğunun farkına varıyor. Bu sebeple kendinizi geliştirmeyi ihmal etmemeli ve çok yönlü olmalısınız. Rekabetin her geçen gün ivme kazandığı bu dönemlerde geride kalmamanızı tavsiye ederim.

 

Son olarak özgeçmişinizde referanslarınıza yer vermelisiniz. Eğer eklemek istemiyorsanız, talep edilmesi durumunda referans vereceğinizi yazdığınız bir not ile belirtmeniz faydalı olacaktır. Referanslarınızı eğitim aldığınız bir kurumdan veya çalışma arkadaşlarınızdan seçmelisiniz. Sosyal hayatınızdan seçeceğiniz referanslar profesyonel görünmeyecektir. Referans sayınız maksimum 3-4 adet olmalıdır.

 

         Son olarak, özel olarak belirtmeliyim ki yalnızca kursiyerlerimizin kalitesini taşıyan www.teknikkariyer.net ‘in CV havuzunda bir özgeçmişiniz bulunuyorsa, güçlü referanslarınızdan biri de Üçüncü Binyıl Eğitim Kurumu olarak, biziz demektir. www.teknikkariyer.net yukarıda anlattığım özgeçmiş oluşturma düzeninin tümüne uyumlu olarak çalışır. Bu ayrıcalıklı iş arama sürecine dâhil olmak isterseniz özgeçmişinizi en güncel haliyle sitemizde paylaşmanız yeterli olacaktır. Hayalinizdeki kariyere ulaşarak, sektörünüze değer katmanız dileğiyle…

İlgili Bloglar

Bize bir yorum bırakın