İŞ BAŞVURULARI İÇİN İPUÇLARI

Günümüz şartlarında mesleki becerilerinize ve kariyer hedeflerinize uygun staj veya iş yeri bulabilmek zorlayıcı olabilmektedir. Bir ilana başvuran yüzlerce kişiyi görebilmekte ve seçilme olasılığınızın düşük olduğunu düşünebilirsiniz. Deneyimlerinizin yeterli olmadığını hissedebilir veya başvururken kendinizi yeterince iyi ifade edemeyebilirsiniz. Bu nedenle demoralize olmadan, kendimizi iyi ifade edebilmek kıymetli olmaktadır. Elbette herhangi bir firma için belli başlı tekniklerle kesinlikle iş bulunur denilemez fakat bu yazımızda başvurduğunuz firmalarda olumlu değerlendirmenizi arttırabilecek birkaç öneri sunulmuştur.
MOTİVASYON
Kariyer hedefiniz için yeterli pratiğiniz olmayabilir, yetiştirilmek üzere veya az deneyimli olarak bir yerlerden başlamak ve sürdürmek istiyor olabilirsiniz. Staj veya ararken, deneyimlerinizin az olması veya olmaması durumunda bir ilana başvuru yaparken, işverenler için en önemli etken motivasyon olmaktadır.
İşverenler, başvurduğunuz pozisyon için çalışmaya istekli olduğunuzu düşünürlerse, firmaya karşı bilginiz olduğunu fark ederlerse, şirket ve pozisyon için inisiyatif alabileceğinizi düşünürlerse sizi olumlu değerlendirme olasılığı artacaktır. Bu anlamda yazacağınız motivasyon yazısı sizinle ilgili daha olumlu fikir oluşturabilmektedir.
- Neden bu pozisyona ilgi duyduğunuzu, neden bu şirketi istediğinizi ve neden uygun olduğunuzu, neler katabileceğinizi, hangi kişisel özelliklerinizin uygun olduğunu ve belirten bir yazı yazmanız efektif olacaktır.Bu yazıyı kariyer platformlarının ön yazı kısmı olarak düşünebilirsiniz, kariyer platformlarında başvuru yaparken ön yazı kısmını doldurmanız için bir sayfa açılır bu sayfa aslında size her ilan için yeni bir yazı tanımlamanıza ve başka programlar kullanmadan firmaya iletmenize olanak verir. Bunu bir fırsat olarak görüp, firma için kişiselleştirilmiş bir yazı yazmak değerlendirilmenizde olumlu etki yaratacaktır.Eğer mail üzerinden, şirket sayfası veya işverenin kendi sitesi üzerinden başvuru yapıyorsanız belli formatlardan hazırlayıp iletmeniz etkili olacaktır. Hatta cvnizin ön kısmına veya en sonuna motivasyon mektubunuzu ekleyebilirsiniz. Burada en önemli nokta firmayı ve ilanı araştırmış olmak anahtar olacaktır.
BAŞVURDUĞUNUZ FİRMAYI ARAŞTIRMAK
Çalışmak için bir yere yaptığınız başvuru mutlaka biraz vaktinizi almalıdır. Çünkü, bir iş başvurusunda firmaya ve pozisyona uygun başvuru yapmak değerlendirilme olasılığınızı arttıracaktır.
İşveren personel ararken, adayın pozisyona uygun kişiyi işe almayı amaçlar. Bu yüzden iş başvurusundaki adayın amacı da işe uygunluğunu kanıtlamak olmalıdır.
Bunun için başvuru yapmadan önce firma hakkında yeterli bilgiye sahip olmalısınız. Bunu nasıl yapabilirsiniz:
- Firmanın web sitesini inceleyerek firma hakkındaki bilgileri okuyarak,
- Konumuna bakıp size olan uygunluğu değerlendirerek,
- Firma hakkında Google haberlere bakarak ve Google yorumlardan firma için yapılmış yorumları okuyarak,
- Linkedin profilini inceleyerek ve çalışanların profilini inceleyerek
bilgi sahibi olabilirsiniz.
Buradan edindiğiniz bilgilerle nasıl bir çalışma hayatınız olacağı ön görebilirsiniz. Değerlendirmenizle motivasyonunuz da yükselir ve azalır böylelikle kendinize uygun yerlere başvuru yapmış olursunuz.
Hiç araştırmadan 2 dakikada 10 başvuru yapmaktansa, 10 dakika bir firmaya ayırıp nereye başvurduğunuzu bilerek başvurmanız ve bunu da firmaya hissettirmeniz hem siz hem de firma için daha etkili olacaktır. Bu sayede şirketlerden geri dönüş alıp arandığınızda ‘Nereden aranıyorum, ne zaman başvurmuştum? ’gibi kafa karışıklığı yaşamadan da kendinizi ifade edebilirsiniz.
Motivasyon mektubunuz firma ile ilgili bilgilere ithafen yazıldığında işverenin daha çok ilgisini çekecektir. Öylesine bir başvuru olmadığını, başvurunun dahi sorumluluğunu aldığınızı gösterecektir. Örneğin: ‘16 yıldır başarıyla hizmet veren kurumunuzun parçası olmak beni mutlu edecektir.’ gibi cümlelerle bilgi birikiminizi belli edebilirsiniz.
Aynı zamanda mülakatlar için de size ön hazırlık olacak, karşılaşacağınız bilgileri bildiğiniz için daha rahat olacaksınız ve mülakatlarda önemli bir nokta olarak değerlendirilen firmaya işleriyle ilgili bir soru sorabileceksiniz.
GÜNCEL BAŞVURU
Firmayı araştırarak ve iş ilandaki tanımlara göre başvuru yapmak sizler için kilit nokta olacaktır. Bu yüzden iş ilanlarını inceleyerek tanımlara ve niteliklere dikkat ederek başvuru yapmalısınız.
Örnek olarak:
- İngilizce bir ilan ise İngilizce yazılmış bir cv iletmeniz gerekir.
- Eğer alanla ilgili olmayan deneyimleriniz varsa örneğin; garson, barista, resepsiyon görevlisi gibi bunları eklememeniz gerekir çünkü amacı sizin işe olan uygunluğunuzu değerlendirmektir.
- İş ilanında bir tanım öne çıkmışsa örneğin; takım çalışması, konum olarak yakınlık, projeler hazırlamış olmak gibi cvnizi mutlaka bu tanımlara göre revize etmeli bunları deneyimlediyseniz nerelerde becerilerinizi geliştirdiğiniz deneyim ve eğitim açıklamalarına eklemelisiniz.
- Aynı zamanda ‘Bu hafta içinde yüz yüze görüşmek isterim.’ ‘Konum olarak ulaşımım çok kolaydır.’ gibi cümleler ekstra olumlu etki katabilmektedir. Bir sonraki adıma hazır olduğunuzu gösterir.
Her ilana özel cv revize etmek uğraştırıcı gelebilir fakat bir başvuru için değerlendirilmeniz açısından kendinizi kanıtlamanız gerekir. İşverenler uğraşılmamış, eksik bilgi olan cv’lere geri dönüş yapmayı tercih etmezler. Bu yüzden, vereceğiniz 10-15 dakika kariyer hedeflerinize sizi daha çok yaklaştırma ihtimali taşır ve bu ihtimal her zaman değerlendirilmelidir.
Bu yazımız başvuru yaparken, başvurunuzun değerlendirilmesini arttırmak üzerine yazılmıştır. Elbette, firmaların değerlendirmesi açısından direkt bir yorum yapılamaz. Başvuru süreçlerinizi geliştirmek adına daha fazla bilgi almak isterseniz Kariyer Birimimize ulaşabilirsiniz.
bilgi@teknikkariyer.net
İlgili Bloglar
-
Jan 1, 1970
İŞ ARARKEN DİKKAT EDİLECEKLER
Kariyer Platformlarında İş Ararken Dikkat Edilecek Unsurlar Yeni bir..
-
Jan 1, 1970
TÜRKİYE’DE İSTİHDAM
TÜRKİYE’DE İSTİHDAM Türkiye’de istihdamı açıklayabilmek için ekonomiden bahsetmemek büyük..
-
Jan 1, 1970
BAŞARILI BİR MÜLAKAT İÇİN…
BAŞARILI BİR MÜLAKAT İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Mülakat sırasında..
-
Jan 1, 1970
MÜHENDİS İSTİHDAMI
MÜHENDİS İSTİHDAMI İstihdam, toplumuzun önemli bir sorunu haline geldi. İstihdam..
-
-