MÜHENDİS İSTİHDAMI
MÜHENDİS İSTİHDAMI
İstihdam, toplumuzun önemli bir sorunu haline geldi.
İstihdam sorununu en derinden hisseden mesleklerin başında ise mühendisler geliyor.
Mevcut işsizlik oranımız TÜİK verilerine göre %9. Ülkemizde toplam 3 milyon 275 bin işsiz insan var ve bunların 828.000’ini üniversite mezunları oluşturuyor. Yani üniversite mezunları, işsiz kitlenin %27’si kadar. Bu oranı oluşturan mesleklerin sıralaması yapıldığında listenin başında 73.000 kişi ile mühendisler yer alıyor. Orta ölçekli sanayii işletmelerinin %80’inde mühendis çalıştırılmıyor. %10’u yalnızca 1 mühendis çalıştırıyor. Sadece %1 oranındaki orta ölçekli işletmeler 5-35 arasında mühendis istihdam ediyorlar. Nitelikli iş gücünün bu derece sınırlı olması bu işletmelerin rekabet gücünü azaltıyor. Makine imalat sanayii sektöründe ülkemizin söz hakkına olumsuz anlamda dokunan bu durumun sebeplerinin başında düşük ücretle mühendis çalıştırmak isteyen işletmeler geliyor. Bu işletmelerde çalışan mühendislerin deneyimleri 1-6 yıl arasında değişiyor. Bu da bize, bu deneyimlerine geçici gözle baktıklarını gösteriyor. Çünkü bu işletmeler mühendislere güven vermiyor. Onlar da bilgi ve becerilerini aktaramıyorlar. Zaten mühendislerin çoğu iş güvenliği bile yeterli düzeyde olmayan bu işletmelerde çalışmayı göze dahi almıyor.
Haklı olarak mühendisler işe girecekleri işletmeler konusunda seçici davranıyorlar. İşsizlik oranlarında başta yer almalarının temel sebeplerinden biri bu olmakla birlikte büyük şirketler de ihtiyaca yönelik nitelikli bir mühendis bulamamaktan şikâyetçi. Kariyernet’in 2018 Temmuz ayı İstihdam Endeksi’ne göre en fazla ilan yayınlanan pozisyonlar sıralamasının başında mühendislikler yer alıyor. En çok başvuru alan pozisyonların başında da ürün geliştirme mühendisi, tasarım mühendisi, yazılım geliştirme uzmanı, Java yazılım mühendisi, makine mühendisi, elektrik elektronik mühendisi ve proje mühendisi gibi ilanlar var. Ancak bu kadar başvurunun arasından bile sektöre hazır bir mühendis bulamamak bu sıralar firmaların başını en çok ağrıtan konuların arasında. Karn Ferry Hay Group’un Türkiye’de gerçekleştirdiği mühendis istihdamı üzerine yapılan bir araştırmaya göre firmaların %54’ü istedikleri niteliklerdeki mühendisleri bulmakta güçlük çekiyor. Mühendisliğe olan talep yoğunluğuna rağmen böyle bir oranla karşılaşmamız bize çok temel ve çok çarpıcı bir mesaj veriyor. Üniversiteler iş dünyasının beklediği niteliklerdeki mühendisleri yetiştirme konusunda son derece yetersiz kalıyor.
Firmalar yeni istihdam edilen çalışanlarından teknolojiyi sadece etkin şekilde kullanabilmesini değil, aynı zamanda teknoloji üretimine katkıda bulunabilmesini bekliyor. Son yıllarda yeni yeni duyulan alanlara olan istihdamda bu kriter çok göze çarpıyor. Süreç ve iş geliştirme, strateji gibi alanlarda çalışmak için beklenen nitelikleri karşılayabilecek düzeyde çok az mühendis var. Yazılım dillerine ve programlara hâkim olunması bekleniyor. Kariyernet’in İstihdam Endeksi’ne göre geçen yıla oranla yazılım mühendisliği pozisyonu için uzmanlık talep edilme oranı %21 artışla 3. sırada yer alıyor.
Oranlara bakıldığında çok sayıda mühendis mezunu vermemizin ülkemizin gelişmişlik düzeyine çok da katkı sağlamadığını görebiliyoruz. Kaliteli mühendisler kendilerini yetiştirebilmek için alternatif yollara başvuruyor. Bir yazılım dili öğrenmenin kendilerini ne kadar ileri atacağının bilincindeler. Nitelikli bir mühendise olan talebin bu kadar yoğun olduğu ülkemizde lütfen kendinizi olabildiğince geliştirmeye çalışın. Bu kadar kalabalık bir meslek grubunun üyesiyken, sizler hem kendiniz için hem de ülkemizin refahı için bir umutsunuz. Üçüncü Binyıl Eğitim Kurumu sizler gibi kaliteli ve nitelikli bir mühendis olarak kendisine, ülkemize ve sektöre ışık tutmayı hedefleyen mühendislere ve mimarlara eğitim veriyor. Verilen eğitimleri Türkiye’de daha ayrıntılı ve daha uzun şekilde sunan başka bir kurum daha yok. Kadrosunu sektörün içinden gelen, tüm süreçlere hâkim uzmanlar oluşturuyor. Yalnızca kursiyerlerinin CV havuzuna sahip olan www.teknikkariyer.net sitesinde de güçlü firmaların mühendis ve mimar ihtiyaçlarına yönelik ilanları bulunuyor. Bu firmalara karşı sizlere referans olunuyor. Firmaların sizi seçeceği değil de, sizin çalışacağınız firmayı ve pozisyonu seçeceğiniz bir kaliteye ulaşabilmeniz adına geçmeniz gereken bir yol olarak sizlere Üçüncü Binyıl Eğitim Kurumu’nu tavsiye ediyorum.
Bahsedilmesi gereken başka bir konu da; firmaların, seçecekleri uzmanların kim oldukları ile birlikte nasıl çalıştıklarına da dikkat ediyor olmaları. Birçok uzman bir araya geldiklerinde herkesin kendi düşündüğünü doğru kabul etmesi, kurumlarda bazı problemlere yol açabiliyor. Bu sebeple de her konuya bir öğrenci merakı ve gayreti ile yaklaşmak gerekiyor. Personellerine bu alışkanlığı kazandırabilen firmalar eski yöntemlerden sıyrılarak kendilerine ait, yeni ve özgün yöntemlere sahip olarak kendi güzergâhlarını belirliyorlar. Böyle ileri görüşlü bir firmanın önemli bir parçası olmak isteyen mühendislerin, sektör ihtiyaçlarına dâhil olan tüm programlara hâkim olarak onları güncelleyebilme donanımına sahip olmaları gerekiyor. Kendinize kattıklarınızla değerlenmeniz dileklerimle…