TÜRKİYE’DE İSTİHDAM

TÜRKİYE’DE İSTİHDAM
Türkiye’de istihdamı açıklayabilmek için ekonomiden bahsetmemek büyük bir eksiklik olacağından, öncelikle yıllar içerisindeki ekonomik dalgalanmalarımızdan bahsetmek isterim. Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı en büyük ekonomik kriz 2001 yılına tekabül ediyor. Biliyorsunuz ki ekonomik krizler bir topluma kolayca atlatılamayacak hasarlar verebiliyor. Bu kriz öncesinde işsizlik oranımız %7,8’lerde seyrediyorken, 2001-2014 yılları arasında bu oran %10,4’lerde seyretmiştir. Bu dönem içerisinde Türkiye’de ekonomik büyüme oranı %3’ten %5’e yükselmiş olsa da istihdam konusunda 2001 krizinden öncesine dönüş sağlanamamıştır.
Araştırmacılara göre ekonomi büyürken istihdamda artış yaşanması gerekir. Ancak Türkiye’de bunun yaşanmamış olması araştırmacıların dikkatini çektiğinden bu konu üzerine gidilmiş ve sonuç olarak teknoloji kullanımının buna sebep olduğu anlaşılmıştır. Teknoloji çağına dahil olduğumuz bu döneme rast gelen 2001 sonrası yıllarda, işverenler işgücü tasarrufu sağlamak için makinelere yani teknolojiye yöneldi. Aslında bu durum sadece Türkiye’ye özgü değil. ABD de ekonomisi büyürken istihdamının artmamasından şikâyet eden ülkeler arasında. Teknoloji kullanımının artışı birçok anlamda pozitif sonuçlar ortaya çıkarsa da belli ki istihdam anlamında bakıldığında, teknolojiden yeterinde faydalanan her yerde işsizlik oranlarını artırıyor.
İşsizlik oranları böylesine yüksekken şu anda çalışır durumda olanların niteliklerinin her geçen gün daha belirleyici olduğunu görebiliyoruz. Bu açıdan bakıldığında, böyle bir dönemde ayakta kalabilmek için nitelikli bir personel olmak gerekiyor. En önemlisi teknolojiye uyumlu çalışabilmek, onu kullanabilmek, geliştirebilmek bir zorunluluk haline gelmiş durumda. Üstelik bunu yapabilmek için ihtiyaç duyulan bilgi birikimi gün geçtikçe artıyor. Birkaç yıl önce bilgisayar kullanabiliyor olmak önemli bir belirleyiciyken, şu anda işverenler bilgisayar programları konusunda donanımlı bireylerle çalışmak istiyor. Bu yüzden çok net görülüyor ki, özellikle de teknik bilimler üzerine mesleklere sahip bireylerin, programlar konusunda kendilerini sürekli olarak güncellemeleri bir seçim değil, bir zorunluluktur.
Milenyum insanları yenilikleri öğrenip, hemen kullanıma geçebilecek bir enerjiye sahip olmak zorundalar. Sürekli aktif, her an hareket içerisinde olan bu yeni dünyada varlığımızı sürdürebilmek adına bu bir mecburiyet. Bu konuyla alakalı size ne önerebileceğimi soracak olursanız, çok rahat söyleyebilirim ki, kendini geliştirirken en büyük farkı atacağınız konu dildir. İngilizce’yi gerçekten en aktif şekilde konuşabiliyor olmanız ülkemiz şartlarında sizlere zaten bir ayrıcalık sunacaktır. Ancak siz uluslararası başarılar hedefliyorsanız, oralarda İngilizce’yi herkes konuşabiliyor. Yeni diller öğrenin. Daha fazla insanla iletişim kurabilin.
www.teknikkariyer.net ve Üçüncü Binyıl Eğitim Kurumu olarak mimar ve mühendislere hizmet verdiğimiz için özellikle onlara yapacağımız öneriler var. Sizler teknolojiye en yakından hakim olan meslek gruplarına dahilsiniz. Bulunduğunuz çağ, sizin çağınız. Böyle bir düzen içerisinde değerli bilgiler, ülkemizi ve dünya düzenini iyi noktalara getirecek donanım sizlerden çıkacak. Bu yüzden lütfen işe kendinizi önemsemekle başlayın. Sonra da daha ileriye gitmek için çaba gösterin. Daha ileride olmak, daha çok bilmek, kendinizi ve teknolojiyi daha çok geliştirmek üzerinde durun. Bu konuda sizi uluslararası başarılara ulaştırabilecek donanımı nereden edineceğiniz konusunda çıkmazda olduğunuzun bilincindeyiz. Şunu bilmelisiniz ki, Üçüncü Binyıl Eğitim Kurumu, Türkiye’de size bu donanımı katabilecek tek kurumdur. Lütfen araştırın. Bizimle iletişime geçerseniz, sektöre yönelik bir uzman olarak mezun olmanızın garantisini aldığınızı göreceksiniz.
Günümüz koşullarında istihdamın durumundan bahsetmeden geçmek olmaz. İşsizlik oranımız %9, ancak yükselecek gibi görünüyor çünkü hepimiz bilincindeyiz ki dolar son zamanlarda rekor düzeyde artış gösterdi. Yükselişi konusunda taviz vermeyen dolar, alım gücümüzün düşmesine sebep oldu. Tuvalet kağıdı fiyatları üzerine konuşacak duruma geldik. Bunun bir sonucu olarak da birçok işveren iflas veya iflas erteleme sürecine girdi. Kaçınılmaz işten çıkarma kararlarına atıldı. Bu durumda tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. İşverenler, kaybetmeyi göze alamayacağı çalışanları dışındaki personellerini işten çıkarma yoluna gitmeye başladı. Yani artık hayatınızı idame ettirebilmek için, kaçırılmayacak o personel olmanız gerekiyor. Öyle birikimli ve çalışkan olmalısınız ki, kurumda vazgeçilmez bir yeriniz olsun. Bunu sağlayabilmeniz adına Üçüncü Binyıl Eğitim Kurumu’nda kendinize güçlü bir donanım katabilirsiniz. Hatta böyle bir ülkenin bu ekonomik durumu içerisinde bile yeterli donanıma sahip olduğunuzda, işletmelerin bu süreci sağlıklı atlatabilmek için aralarına almak istedikleri o nitelikli personel siz olabilirsiniz. Üçüncü Binyıl’ın referansının sektörde önemli bir belirleyici olduğunu unutmayın. www.teknikkariyer.net ‘te bir özgeçmişinizin olmasının, sizi sektörde taşıdığı noktaları gördüğünüzde kendinizle gurur duyacaksınız.
Ayrıca çalışmaya devam edebilmeniz dışında başka kaygılarınız da olmalı. Çalıştığınız kurumu bulunduğu kötü durumdan çıkartabilecek, hatta ülkemizi daha iyi yerle götürebilecek o uzman kişilerden biri neden siz olmayasınız ki? Teknoloji artık hayatımıza hep dahil olacak. Bunun daha güzel sonuçlar getirmesini sağlayan kişiler listesinde siz de olun. Yine hatırlatmak zorundayım ki bunu ancak yeteri kadar donanıma sahip olduğunuzda başarabilirsiniz. Başarabilmeniz dileklerimle…